Usein kysytyt kysymykset

Miten löydän lausuntopyyntökierroksella olevia standardiehdotuksia?

Voit hakea standardiehdotuksia otsikon, tunnuksen tai komitean perusteella kohdassa Haku avainsanalla. Lausuntopyyntökierroksella olevat standardiehdotukset ovat myös selattavissa toimialayhteisöittäin. Katsotuimmat ehdotukset löytyvät etusivun alalaidasta.

Voiko kuka tahansa antaa kommentteja Lausuntopyyntöpalvelussa?

Kyllä, Lausuntopyyntöpalvelu on kaikille avoin verkkosivu, jonne rekisteröitymällä voi kommentoida lausunnolla olevia standardiehdotuksia.

Mitä tapahtuu Lausuntopyyntöpalvelussa antamilleni kommenteille?

Kaikki standardiehdotukseen annetut kommentit toimitetaan kyseisestä standardiehdotuksesta vastaavalle toimialayhteisön vastuuhenkilölle. Lausuntoajan päättymisen jälkeen kommentit käydään läpi ja käsitellään mahdollisesti seurantaryhmässä.

Onko antamillani kommenteilla merkitystä?

Lausuntopyyntöpalvelun kautta saadut kommentit toimialayhteisö ottaa huomioon muodostettaessa mahdollisen seurantaryhmän ja Suomen (SFS) kantaa ISOn ja CENin äänestyksiin. Jos haluat olla vahvemmin mukana vaikuttamassa standardien laadintaan, ota yhteyttä toimialayhteisöön tai mahdolliseen seurantaryhmään ja osallistu seurantaryhmän työhön.

Saanko vastausta kommentteihini?

Et automaattisesti. Ota yhteyttä standardiehdotuksesta vastaavaan vastuuhenkilöön. Vastuuhenkilön tiedot löydät kyseisen ehdotuksen tiedoista.

Miksi minua pyydetään ottamaan kantaa siihen, hyväksynkö ehdotuksen vahvistamisen standardiksi ja mihin se vaikuttaa?

Mahdollisten antamiesi kommenttien lisäksi ehdotuksen vastuuhenkilö ja seurantaryhmä ovat kiinnostuneita tietämään onko ehdotus kelvollinen valmiiksi standardiksi. Myös pelkkä hyväksyntä on hyödyllinen tieto valmisteltaessa Suomen kannanottoa vietäväksi ehdotuksen laatineelle ryhmälle, usein CENiin ja ISOon.

Hyväksytyiksi tulleet EN‎-‎standardit vahvistetaan Suomessa SFS‎-‎EN ‎-‎standardeiksi‎. Lausuntopyyntövaiheessa tällaisten ehdotusten tunnus on prEN, prEN ISO, FprEN tai FprEN ISO. Näiden eurooppalaisten standardiehdotusten lisäksi Lausuntopyyntöpalvelussa on kansainvälisiä standardiehdotuksia (ISO/DIS, ISO/FDIS) ja ehdotuksia teknisiksi spesifikaatioita (FprCEN/TS). Näitä ei vahvisteta SFS-standardeiksi, ellei sitä ole erikseen kysytty.

Mistä saan tietää milloin standardi julkaistaan?

Voit tiedustella asiaa suoraan standardiehdotuksesta vastaavalta vastuuhenkilöltä. Vastuuhenkilön tiedot löydät kyseisen ehdotuksen tiedoista. Toimialayhteisöjen yhteystiedot.

En saanut rekisteröitymisen jälkeen Lausuntopyyntöpalvelusta sähköpostia

Kun rekisteröidyt Lausuntopyyntöpalvelun käyttäjäksi, lähettää Lausuntopyyntöpalvelu sinulle sähköpostiin käyttäjätunnuksen, salasanan ja aktivointilinkin. Mikäli et saa Lausuntopyyntöpalvelun aktivointiviestiä, tarkista roskaposti ja tarvittaessa tallenna lähettäjä (noreply(at)sfs.fi) turvallisten tai luotettujen lähettäjien joukkoon.

Miksi osa standardiehdotuksista on DRM-suojattuja?

Standardit ja myös standardiehdotukset ovat tekijänoikeuslain suojaamia teoksia (ks. standardien tekijänoikeus). SFS myy valmiita standardeja ja osa lausuntokierroksella olevista standardiehdotuksista on teknisesti valmiita standardeja. Tämän vuoksi ehdotusvaiheen tekstejä ei ole mahdollista tulostaa tai tallentaa.

En pääse FileOpenin lataussivulle automaattisesti, kun avaan dokumenttia ensimmäisen kerran

Mene osoitteeseen http://plugin.fileopen.com/all.aspx ja valitse käytössäsi oleva käyttöjärjestelmä.

En saa asennettua FileOpen Plug-in’a

Kun avaat ensimmäisen kerran DRM-suojattua tiedostoa ja saat viestin, että yksi tai useampi Adoben komponentti vaaditaan, FileOpen ei ole asentunut oikein. Klikkaa ”Hyväksy” ja Adobe asentaa puuttuvat komponentit.

Jos sinulla ei ole oikeutta asentaa ohjelmia omalle koneellesi, ota yhteyttä oman organisaatiosi tietohallintoon.

Lisätietoja saat FileOpenin sivuilta http://plugin.fileopen.com/faq.aspx

Voiko DRM-suojattuja standardiehdotuksia lukea kaikilla lukulaitteilla ja käyttöjärjestelmillä?

DRM -suojatut PDF-tiedostot toimivat sellaisissa lukulaitteissa, jotka tukevat PDF-tiedostomuotoa ja FileOpenin suojaustekniikkaa.

Ajantasainen lista järjestelmävaatimuksista kannattaa tarkistaa osoitteesta http://plugin.fileopen.com/

Olen asentanut plug-in'in, mutta en silti saa pdf:ää avattua

PDF-tiedostot pitää avata Adobe Readerilllä, ei selaimessa. 

Chromessa valitse oikean yläkulman kolme pistettä, josta valitse Asetukset. Sieltä valitse Turvatarkistus ja Sivustoasetukset ja vielä Muut sisältöasetukset. Valitse PDF-dokumentit ja aktiiviseksi valinta "Lataa PDF-tiedostot automaattisesti Chromessa avaamisen sijaan".

Firefoxissa avaa tiedosto ohjelmalla Adobe Acrobat Reader, ei Firefoxissa. Kun tiedostoa avatessa kysytään "Mitä tiedostolle tehdään?", valitse täppä Avaa ohjelmalla Adobe Acrobat Reader ja OK. Voit valita myös rastin ruutuun "Tee näin oletuksena tämäntyyppisille tiedostoille" halutessasi.