Usein kysytyt kysymykset

Miten löydän lausuntopyyntökierroksella olevia standardiehdotuksia?

Voit hakea standardiehdotuksia otsikon, tunnuksen tai komitean perusteella kohdassa Haku avainsanalla. Lausuntopyyntökierroksella olevat standardiehdotukset ovat myös selattavissa toimialayhteisöittäin. Katsotuimmat ehdotukset löytyvät etusivun alalaidasta.

Voiko kuka tahansa antaa kommentteja Lausuntopyyntöpalvelussa?

Kyllä, Lausuntopyyntöpalvelu on kaikille avoin verkkosivu, jonne rekisteröitymällä voi kommentoida lausunnolla olevia standardiehdotuksia.

Mitä tapahtuu Lausuntopyyntöpalvelussa antamilleni kommenteille?

Kaikki standardiehdotukseen annetut kommentit toimitetaan kyseisestä standardiehdotuksesta vastaavalle toimialayhteisön vastuuhenkilölle. Lausuntoajan päättymisen jälkeen kommentit käydään läpi ja käsitellään mahdollisesti seurantaryhmässä.

Onko antamillani kommenteilla merkitystä?

Lausuntopyyntöpalvelun kautta saadut kommentit toimialayhteisö ottaa huomioon muodostettaessa mahdollisen seurantaryhmän ja Suomen (SFS) kantaa ISOn ja CENin äänestyksiin. Jos haluat olla vahvemmin mukana vaikuttamassa standardien laadintaan, ota yhteyttä toimialayhteisöön tai mahdolliseen seurantaryhmään ja osallistu seurantaryhmän työhön.

Saanko vastausta kommentteihini?

Et automaattisesti. Ota yhteyttä standardiehdotuksesta vastaavaan vastuuhenkilöön. Vastuuhenkilön tiedot löydät kyseisen ehdotuksen tiedoista.

Miksi minua pyydetään ottamaan kantaa siihen, hyväksynkö ehdotuksen vahvistamisen standardiksi ja mihin se vaikuttaa?

Mahdollisten antamiesi kommenttien lisäksi ehdotuksen vastuuhenkilö ja seurantaryhmä ovat kiinnostuneita tietämään onko ehdotus kelvollinen valmiiksi standardiksi. Myös pelkkä hyväksyntä on hyödyllinen tieto valmisteltaessa Suomen kannanottoa vietäväksi ehdotuksen laatineelle ryhmälle, usein CENiin ja ISOon.

Hyväksytyiksi tulleet EN‎-‎standardit vahvistetaan Suomessa SFS‎-‎EN ‎-‎standardeiksi‎. Lausuntopyyntövaiheessa tällaisten ehdotusten tunnus on prEN, prEN ISO, FprEN tai FprEN ISO. Näiden eurooppalaisten standardiehdotusten lisäksi Lausuntopyyntöpalvelussa on kansainvälisiä standardiehdotuksia (ISO/DIS, ISO/FDIS) ja ehdotuksia teknisiksi spesifikaatioita (FprCEN/TS). Näitä ei vahvisteta SFS-standardeiksi, ellei sitä ole erikseen kysytty.

Mistä saan tietää milloin standardi julkaistaan?

Voit tiedustella asiaa suoraan standardiehdotuksesta vastaavalta vastuuhenkilöltä. Vastuuhenkilön tiedot löydät kyseisen ehdotuksen tiedoista. Toimialayhteisöjen yhteystiedot: http://www.sfs.fi/standardien_laadinta/mita_standardisointi_on/suomalainen_standardisointijarjestelma

En saanut rekisteröitymisen jälkeen Lausuntopyyntöpalvelusta sähköpostia

Kun rekisteröidyt Lausuntopyyntöpalvelun käyttäjäksi, lähettää Lausuntopyyntöpalvelu sinulle sähköpostiin käyttäjätunnuksen, salasanan ja aktivointilinkin. Mikäli et saa Lausuntopyyntöpalvelun aktivointiviestiä, tarkista roskaposti ja tarvittaessa tallenna lähettäjä (noreply(at)sfs.fi) turvallisten tai luotettujen lähettäjien joukkoon.

Miksi palvelussa on luettavissa sekä ladattavia PDF-tiedostoja että kappaleisiin jaoteltuja tekstejä?

SFS siirtyi käyttämään DRM-suojattuja PDF-tiedostoja marraskuussa 2016. Tuota ajankohtaa ennen palveluun lausunnolle tulleet tekstit ovat luettavissa kappaleittain jaoteltuina. Jatkossa lähes kaikki tekstit ovat PDF-muotoisia, ainoastaan SFS-standardiehdotukset ovat luettavissa kappaleittain tai kohdittain.

Miksi standardiehdotukset ovat DRM-suojattuja?

Standardit ja myös standardiehdotukset ovat tekijänoikeuslain suojaamia teoksia (ks. www.sfs.fi/tekijanoikeus). SFS myy valmiita standardeja ja lausuntokierroksella olevat standardiehdotukset ovat usein hyvin lähellä lopullista muotoaan. Tämän vuoksi ehdotusvaiheen tekstejä ei ole mahdollista tulostaa tai tallentaa.

En pääse FileOpenin lataussivulle automaattisesti, kun avaan dokumenttia ensimmäisen kerran

Mene osoitteeseen http://plugin.fileopen.com/all.aspx ja valitse käytössäsi oleva käyttöjärjestelmä.

En saa asennettua FileOpen Plug-in’a

Kun avaat ensimmäisen kerran DRM-suojattua tiedostoa ja saat viestin, että yksi tai useampi Adoben komponentti vaaditaan, FileOpen ei ole asentunut oikein. Klikkaa ”Hyväksy” ja Adobe asentaa puuttuvan/puuttuvat komponentit.

Jos sinulla ei ole oikeutta asentaa ohjelmia omalle koneellesi, ota yhteyttä oman organisaatiosi tietohallintoon.

Lisätietoja saat FileOpenin sivuilta http://plugin.fileopen.com/faq.aspx

Voiko DRM-suojattuja standardiehdotuksia lukea kaikilla lukulaitteilla ja käyttöjärjestelmillä?

DRM -suojatut PDF-tiedostot toimivat sellaisissa lukulaitteissa, jotka tukevat PDF-tiedostomuotoa ja FileOpenin suojaustekniikkaa.

Ajantasainen lista järjestelmävaatimuksista kannattaa tarkistaa osoitteesta http://plugin.fileopen.com/