Ehdotuksen tiedot

Tunnus:prEN ISO 3961
Julkaisija:CEN
Komitea:CEN/TC 307
Komitean nimi:Oilseeds, vegetable and animal fats and oils and their by-products - Methods of sampling and analysis
Lausuntokierros alkanut:2024-09-01
Lausuntopyynnön määräaika:2024-10-31
Toimialayhteisö:SFS Suomen Standardit
Vastuuhenkilö:kati.heiskanen(at)sfs.fi
Ehdotuksen soveltamisala:
This document specifies a reference method for the determination of the iodine value (commonly known in the industry as IV) of animal and vegetable fats and oils, hereinafter referred to as fats. Annex B describes a method for the calculation of the IV from fatty acid compositional data. This method is not applicable to fish oils. Furthermore, cold-pressed, crude and unrefined vegetable oils as well as (partially) hydrogenated oils can give different results by the two methods. The calculated IV is affected by impurities and thermal degradation products. NOTE The method in Annex B is based upon the AOCS Official method Cd 1c-85[10].

Rekisteröidyttyäsi Lausuntopyyntöpalvelun käyttäjäksi voit lukea standardiehdotuksia ja kommentoida niiden sisältöä.

Kun haluat kommentoida lukemaasi tekstiä, valitse Lue ehdotus ja anna muutosehdotuksesi kohdassa Jätä kommentti.

Voit myös kertoa mielipiteesi standardiehdotuksesta kokonaisuutena. Ota kantaa siihen, hyväksytkö standardiehdotuksen vahvistamisen standardiksi.